R U B B E R S O L U T I O N S

Betöltés..

  • Magyar
  • English

Gumihulladék feldolgozása

Devulkanizáció

Devulkanizációs Technológia

A gumi devulkanizálása egy olyan folyamat, amelyben a vulkanizálás során létrejövő poli-, di-, és monoszulfid kötések teljesen, vagy részben felszakadnak, azaz olyan folyamat, amely a szulfidkötések szelektív felbomlását okozza.

A sikeres devulkanizálás végrehajtása nagy kihívás, hiszen a kén-kén (S-S), és a szén-kén (C-S) kötések felszabadítását kell megoldani kétcsigás extruderrel, szén-dioxid-befecskendezéssel. Természetesen a folyamat során nem kerülhető el a szén-szén (C-C) kötések egy részének felszakadása sem.

Cégünk rendelkezik a megfelelő tudással, tapasztalattal, hogy egy szabályozható, állandó magas minőségű devulkanizált gumit és abból gumikeveréket állítsunk elő a vevők egyedi igényei szerint.

Devulkanizátum

Devulkanizátum

A devulkanizátum egy 100%-ban újrahasznosítható gumi alapkeverék, amelyet több iparágban felhasználásra kerülő termékeknél – mint aktív kötőanyag – lehet hasznosítani. Műszaki teljesítménye nagyságrendekkel jobb, mint a gumi- és mikronizált őrlemények, amelyek töltőanyagok. A szuperkritikus szén-dioxiddal előállított devulkanizátumot már több, mint 15 éve használják a gumiabroncs gyártásnál, újrafutózásnál, ipari gumigyártásnál.

A devulkanizátum mind kötőanyagként, mind pedig kaucsukkeverék-pótlóként alkalmas a primer kaucsuk 10-40% mennyiségben történő helyettesítésére az alábbi gumitermékekben:

Bitumen modifikáló szer
Gumiabroncs futózás
Szállítószalag fedlap
Kompozit útlapok
Autóipari alkatrészek, műszaki gumitermékek
Védelmi ipar: golyóálló falak, árvízvédelem
Haszonállat gumiszőnyeg

A devulkanizátum előállítása adja meg a lehetőséget az elhasználódott gumiabroncs hulladék, a műszaki gumihulladék és a gyártásközi gumihulladékok anyagában történő újrahasznosítására, amely a körforgásos gazdaság 100%-ban történő megvalósítása.

A devulkanizátum előnyei:

Aszfalt (gumibitumen)

Élelmiszer ipar

Energiaipar

Mély-, magas építőipar

Bányászat, termelés

Védelmi ipar

Szállítás, autóipar

Sporteszköz, sportfelület

Háztartási berendezések

Fenntarthatóság

Fenntarthatóság

A szuperkritikus szén-dioxid befecskendezéses extrudálási technológia kiemelkedő innovatív tevékenység, az elasztomerek fenntarthatóságáért, az European Rubber Journal E4S (Elasztomerek a Fenntarthatóságért) projektének Top 10-es rangsorában szerepel:

ProjektAz E4S projektbejegyzés címePontszám
JSR Elastomers EuropeÚj hidrogénezett sztirol-butadién gumi560
NynasÚj bioalapú feldolgozóolaj555
UPM BiochemicalsMegújuló funkcionális töltőanyagok (RFF) a könnyebb és fenntarthatóbb jövőért (E4S2)540
ETBBio-butadién etanolból abroncsgyártáshoz536
Asahi KaseiHidrogénezett funkcionalizált SBC polimerrel módosított bitumenhez525
TechsynÚj gumiabroncstechnológiai platform a fenntarthatósági teljesítmény javítására508
ExxonMobilSpeciális elasztomer a gumiabroncs tulajdonságainak javítására510
VersalisFenntarthatóbb sztirolos blokk-kopolimerek505
Asahi KaseiÚj generációs sztirol-butadién gumi500
TyromerÚjrahasznosított gumiabroncsok500

Forrás: https://www.european-rubber-journal.com/article/2092225/elastomers-for-sustainability-iv

A devulkanizálás a hulladék-ártalmatlanítás csúcsa

A devulkanizátum adja meg a lehetőséget az anyagában történő hasznosításra. A devulkanizálási technológia a hulladékfeldolgozási hierarchia csúcsa. A legtöbb gumihulladék ártalmatlanítási mód értékcsökkentő újrahasznosításként tartható számon, amely mindegyike csak abban az esetben járható út, amennyiben más, magasabb értékű újrahasznosítás nem lehetséges, vagy nem áll rendelkezésre.

Cégünk lehetővé teszi a gumiabroncs hulladék és a műszaki gumihulladék értéknövelő újrahasznosítását. A jelenleg ismert ártalmatlanító technológiákkal mellyel szemben az ikercsigás extruderen történő gumiőrlemény feldolgozás a hulladék újrahasznosításának legkedvezőbb megoldása.

 

Dolgozzunk együtt a fenntartható fejlődésért!

Kapcsolat

©2023 Rubber Solutions Kft. All Rights Reserved